Biblioteca Klapka

Detalii

Adresa
Timisoara, Strada Episcop Augustin Pacha, nr. 8
Categorie
Obiective turistice
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
505

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Biblioteca Klapka din Timisoara a luat fiinţă la 15 mai 1815, la Timisoara. Înainte de a deveni bibliotecă, clădirea a fost şi sediul unor tipografii, ziare şi al unei librării, iar momentan este sediul Casei Artelor din Timişoara.

Regulamentul Bibliotecii Klapka 1830

Precizari referitoare la imprumut

Cu aprobarea speciala pentru aceasta, subsemnatul anunta deschiderea Bibliotecii de Imprumut (Die Leih Bibliothek) la 1 iunie 1830, sub acoperisul librariei sale, asigurand totodata ca va pune la dispozitia cititorilor cele mai bune carti pentru indeplinirea – in functie de posibilitati – a scopurilor inalte de a instrui si amuza.

Pentru ca o astfel de institutie sa poata fi administrata corect doar printr-o ordine stricta, au fost stabilite urmatoarele reguli de functionare:


In primul rand:

Preturile abonamentelor sunt urmatoarele:

Pentru 1 an fl. 25fl. W.W.

Pentru 6 luni fl. 12fl. 30kr.

Pentru 3 luni fl. 7fl. 30kr.

Pentru 1 luna fl. 2 fl. 30kr.

Aceasta suma va fi intotdeauna platita in prealalbil. In schimbul ei, fiecare abonat va avea dreptul de a cere in fiecare zi un volum din biblioteca de imprumut. Cine va dori insa sa imprumute zilnic cate doua sau trei volume, va plati abonamentul dublu sau triplu, in functie de numarul de carti pe care va dori sa le primeasca.

In al doilea rand:
Fiecare abonat va plati o suma de 5fl., care va ramane garantie pana in momentul in care abonamentul va expira. In cazuri deosebite, subsemnatul isi rezerva dreptul de a mari aceasta taxa.

In al treilea rand:
Perioada minima de valabilitate a unui abonament este de 1 luna.

In al patrulea rand:
Fiecare abonat primeste la inscriere un catalog al cartilor din biblioteca de imprumut, precum si un carnet liniat, cu diferite rubrici in care vor fi trecute numele abonatului, adresa acestuia, valoarea abonamentului platit in avans, perioada lui de valabilitate, suma depusa ca garantie si in sfarsit va fi introdus de fiecare data numarul de identificare al cartilor ce au fost imprumutate de catre cititor sau pentru acesta, in schimbul unei sume de fl. 30 cr. Deoarece registrul meu contine aceleasi rubrici precum carnetul descris, trebuie ca inregistrarile din cele doua sa coincida in totalitate, constituind astfel si o dovada.

In al cincilea rand:
Structura acestui carnet impune prezentarea lui la restituirea unei carti – pentru a se consemna in registru primirea ei – si imprumutarea altei carti. De aceea, fara acest carnet nu se poate urmari restituirea unei carti si nu se poate imprumuta vreodata o carte fara ca volumul imprumutat anterior sa fie restituit.

In al saselea rand:
Pentru cititorii de la sate, care din pricina distantei doresc sa imprumute mai multe volume, sunt recomandate urmatoarele tipuri de abonamente onorate prin posta:

Cititori cu 5 volume:

Pentru 1 an fl. 40fl..

Pentru 6 luni fl. 20fl.

Pentru 3 luni fl. 10fl..

Pentru 1 luna fl. 4fl.

Se intelege de la sine ca trebuie depusa suma de garantie de 5fl. Pentru fiecare volum si ca plata transportului dus-intors revine abonatului. Abonatii de la sate sunt raspunzatori pentru eventuale deteriorari ale volumelor in timpul transportului. Nu pot fi imprumutate mai multe de 5 volume in acelasi timp.

In al saptelea rand:
Anumite lucrari, in mod special cele care prezinta un interes deosebit, chiar si in cazul in care exista mai multe exemplare, trebuie sa-si pastreze circuitul. De aceea perioada in care o carte trebuie restituita este de trei saptamani. Ne asteptam, asadar, tinand cont de pretul avantajos al abonamentelor, ca acest termen sa nu fie depasit, pentru ca bibliotecarul sa fie in masura de a satisface in timp util cerintele celorlalti abonati.

In al optulea rand:
Celor care si-au facut abonamente pe o singura luna sau pe mai multe luni si intre timp vor sa renunte la ele, au aceasta posibilitate, mentionam insa ca banii nu le vor mai fi restituiti.

In al noualea rand:
Toate cartile care sunt restituite murdare sau deteriorate, in orice fel posibil, nu mai sunt acceptate, acestea trebuind inlocuite cu altele, la pretul de librarie. Pierederea sau deteriorarea unui singur volum dintr-o anumita lucrare atrage dupa sine inlocuirea intregii lucrari, a tuturor volumelor, la pretul de librarie, si nu doar inlocuirea volumului deteriorat sau pierdut. Persoana care a provocat dauna poate sa pastreze celelalte volume ale lucrarii deteriorate.

Initiativa de a inlocui singuri cartea sau volumul deteriorat nu poate fi acceptata. Toate cele mentionate mai sus sunt valabile in totalitate si pentru cartile pierdute.

In al zecelea rand:
Deoarece intr-o asemenea institutie se intampla adesea ca volumul dorit de un abonat sa fie tocmai imprumutat, este recomandabil ca abonatii sa noteze numerele mai multor carti pe o pagina speciala, pentru ca noi sa putem sa va servim cu alta carte daca cea dorita nu este disponibila.

In al unsprezecelea rand:
Copiilor si elevilor din institutiile private sau publice de invatamant nu le vor fi imprumutate carti fara o permisiune speciala din partea parintilor, indrumatorilor, educatorilor sau bibliotecarilor.

Informatiile despre biblioteca provin din volumul Biblioteca Klapka a lui Ioan Hategan si Gabriel Zanescu.

Texte adunate de: Cristina Delia Florescu. Brosura realizata de Cristina Delia Florescu.

Material furnizat de Biblioteca Centrului Cultural German care face parte din brosura "Biblioteci din Timisoara" realizata in cadrul proiectului "…drum spre Biblioteca"
www.kulturzentrum-temeswar.ro

Filtre

Tip obiectiv: Biblioteci
Zone din Timisoara: Cetate