Bucurestii negustorilor - promenada cu Adrian Majuru

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
99

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Fundatia Calea Victoriei va invita pe data de 17 octombrie 2009, de la ora 16:00, o promenada cu Adrian Majuru – Bucurestii negustorilor cu plecare de la Fantana Sarindar (in fata Cercului Militar).

Punct de plecare: Fantana Sarindar – Calea Victoriei – strada Franceza – strada Sepcari – Bulevardul I.C.Bratianu – Calea Mosilor – Strada Negustori – Strada Mantuleasa – Bulevardul Carol I - strada Lipscani.

Prin comportament, maniera de a locui si tipologia consumului, clasa de mijloc a fost intotdeauna un barometru social, economic si cultural pentru societatea urbana.

Clasa de mijloc este aceea care a creat si impulsionat societatea de larg consum, confortul atent construit. In trecut, negustorimea noastra a creat comertul en detail trimitand prin satele Valahiei carute cu marfuri de tot felul, care se intorceau la depozitele de pe Lipscani dupa cateva saptamani de peregrinari. A doua generatie de negustori, in asociere cu altii care au venit intre timp, de pe alte meleaguri urbane, mai ales dupa 1830, a dezvoltat manufacturi si puncte de desfacere ale acestora in targurile principale din tara. Au infiintat primele banci cu filialele cuvenite.

Proiectul de viata s-a modificat si el. Casele s-au modernizat, ca arhitectura dar si ca ambientare interioara; vestimentatia s-a diversificat si „europenizat"; consumul a iesit din pravaliile negustoresti orientandu-se si catre sfera distractiilor si a consumului cultural. Intimitatea a preluat si ea un alt cod de reprezentare, de la gesturi si atitudini, la asteptarile si proiectiile legate de celalalt; s-au diversificat posiblitatile de socializare.

Vizitele, supeurile, soirelele, patrund si la mahala, ca urmare a largului consum care se desfasura in societatea de mijloc. Iar acest mijloc al societatii a fost punctul de plecare pentru marile cariere, pentru marile averi. Ele au putut fi pastrate atata timp cat posesorii lor nu au uitat de unde au plecat. Originile uitate se pot intoarce in mai putin de o generatie. Cei din vechime o stiau. Dar aceasta este o alta poveste.

Promenada este gandita ca o plimbare, nu presupune o vizitare individuala a monumentelor pe langa care se trece si despre care se povesteste. Ea are scopul de a deschide "apetitul" bucurestenilor de a cerceta individual si pe indelete muzeele si locurile memorabile din oras.