Bucurestiul intr-o zi

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
68

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

PREZENTARE PROIECT „BUCURESTIUL INTR-O ZI"

Proiectul „Bucurestiul intr-o zi" isi propune sa contribuie la o mai buna constientizare a turistilor, dar si a bucurestenilor, cu privire la valoarea si diversitatea patrimoniului cultural si turistic al Capitalei. „Bucurestiul intr-o zi" a fost initiat in anul 2008 ca o componenta educationala a proiectului „Harta Verde Bucuresti" si isi propune identificarea si promovarea celor mai importante resurse durabile ale orasului din domeniul cultural-turistic, incurajand cunoasterea acestora prin intermediul celor trei trasee pietonale care strabat zone de o bogata incarcatura istorica si artistica.

Manastirea Stavropoleos

Biserica Stavropoleos poate fi socotita, pe drept cuvant, o adevarata bijuterie a arhitecturii ecleziale brancovenesti a Bucurestilor. E cunoscut faptul ca biserica a fost ridicata prin osardia unui calugar grec, pe numele sau Ioanikie Stratonikeas, din satul Ostanita din Epir. Desi sarac, acesta a avut priceperea de a aduna suficienti galbeni pentru a cumpara doua locuri de pamant pe care a ridicat mai intai un han (1722-1724), iar in curtea hanului o biserica pe care o ispraveste in vara anului 1729 si pe care, ajuns vladica al Stavropolei, o inchina manastirii Goura din Epir. Zdruncinat de cutremure, maruntit de incendii, hanul a fost restaurat in 1904 de arhitectul Ion Mincu, cel care a construit, in armonie cu stilul bisericii, si cladirile inconjuratoare pe care le vedem astazi si care adapostesc un interesant lapidarium (gasim aici frumoase pietre tombale, cruci, ba chiar cateva fragmente din vechiul Turn al Coltei). Locul a redevenit astazi manastire.



Pasajul Macca-Villacrose

Pe partea dreapta a Caii Victoriei, vizavi de cladirea Politiei Capitalei, in continuarea Palatului Dacia, se gasesc elegantele pasaje Macca si Villacrosse. Candva, catre finele secolului al XIX-lea, Serafim, traducator pe langa Consulatul Frantei la Bucuresti, a cumparat o mosie in mahalaua Doamnei, parte marginita de Podul Mogosoaiei. Aceasta mosie a impartit-o, ca zestre, fiicelor sale Polixenia si Anastasia, care s-au casatorit cu Xavier Villacrosse, „arhitecton" al statului intre 1837 si 1841 si respectiv negustorul de blanuri si politicianul liberal, Mihail Macca. Pe acel loc a existat in veacul al XVIII-lea hanul Campinencei, cumparat catre 1850 de un anticar evreu-ungur. El a ridicat pe locul hanului un mic hotel numit „Stadt Pesth" (Orasul Pesta). Hotelul avea o mare cafenea, restaurant si un café-chantant, dar hotelul se va subrezi repede, astfel incat, catre 1890-1891, cand familiile Villacrosse si Macca proiecteaza cele doua actuale pasaje, va fi transformat intr-o cladire moderna. Pasajele Macca si Villacrose, au purtat o vreme, prin anii 1960-1980, si denumirea de „Pasajul Bijuteria".