Timisoara - Solurile si Resursele de subsol

Detalii

Categorie
Despre Romania
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
281

Voteaza & Distribuie

Prezentare

    Solurile
    Invelisul de sol din zona Timisoara este de o mare diversitate, numeroasele tipuri si subtipuri incadrandu-se in clasele: cernisoluri, luvisoluri, argiluvisoluri, cambisoluri, hidrisoluri, pelisoluri, vertisoluri si protisoluri. Capacitatea generala de sustinere a productiei agricole este mijlocie, ca urmare a ponderii ridicate a unor tipuri de soluri cu fertilitate naturala scazuta ori afectate de umezeala in exces (entricambosoluri, gleiosoluri, stagnosoluri, vertisoluri, etc), compensata insa de prezenta cernoziomurilor si a preluvosolurilor molice, cu pondere notabila in arealul comunelor Sacalaz, Dumbravita si Sanmihaiu Roman.
    Pe ansamblul Campiei Banatului insa, dominante sunt solurile cu fertilitate ridicata (cernoziomuri, calcarice cambice si argice, preluvosoluri molice, etc), fara limitari semnificative in exploatare, constituindu-se astfel intr-o importanta resursa naturala pentru dezvoltarea productiei agricole intensive.

    Resursele de subsol
    In mod traditional sunt valorificate, de asemenea, resursele de apa termominerala de la Timisoara si imprejurimi (Calacea, Buzias, Ciacova, Ivanda, etc).
    In perioada postbelica au fost puse in valoare si resursele de hidrocarburi, petrol si gaze asociate, cu centre de exploatare dispersate spre nord-vest si vest, in Campia Vingai si Campia Arancai.

Date preluate din Statutul Municipiului Timisoara.